جست‌و‌جوی همه منابع

کتاب «زنان در جهان دانشگاهی؛ دیدگاه های تطبیقی» منتشر شد

کتاب «زنان در جهان دانشگاهی؛ دیدگاه های تطبیقی» ویراسته ربه‌کاراجرز و پاسکال مولینه عنوان اثری است که خدیجه کشاورز عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم و عطیه اصغرزاده از فرانسه به فارسی ترجمه کرده‌اند.  این کتاب توسط انتشارات پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی منتشر و در دسترس علاقه‌مندان حوزه مطالعات زنان قرار دارد.

کتاب شامل مقالاتی با رویکردهای تاریخی، جامعه شناسی و روانشناسی اجتماعی است. خط‌مشی علمی کتاب، کاربست پیوند رویکردهای رشته‌ای مختلف است: تاریخ، برای فهم چگونگی زنانه‌شدن آموزش عالی و پژوهش و نیز خط سیرها و راهبردهای پیشگامان این حوزه؛ جامعه‌شناسی، برای تحلیل‌های تاریخی-اجتماعی حرفه‌های زنان و فهم  سقف شیشه‌ای موجود در آموزش عالی و پژوهش. همچنین کتاب به تحقیقات روان‌شناسی‌ اجتماعی درباره درد و رنج زنان در محیط کار و واکاوی تضادهای بین زندگی حرفه‌ای و زندگی خصوصی می‌پردازد.

بخش اول کتاب به بررسی تاریخی ورود اولین دانشجویان دختر به دانشگاه‌های فرانسوی و سپس تجربه‌های حرفه‌ای این پیشگامان می‌پردازد. بخش دوم برحرفه‌‌های دانشگاهی زنان  متمرکز است  و جایگاه زنان و مسیر حرفه‌ای‌شان را در یک محیط مختلط اما نابرابر مورد پرسش قرار می‌دهد. سرانجام، مقالات بخش سوم تأثیرات پژوهش‌های فمینیستی را بر تغییرات نهادی انجام‌گرفته در فرانسه و چند کشور دیگر بررسی می‌کند.

مترجمان در  مقدمه  کتاب  می‌نویسند: «با خواندن این کتاب، با فهمی از فرایند زنانه‌شدن در دانشگاه‌ها مواجه می‌شویم. گرچه بیشتر مقالات به تجربه زنان دانشگاهی در دانشگاه‌های اروپایی می‌پردازند اما با مقالاتی درباره تجارب زنان دانشگاهی از ابیجان و هائیتی نیز مواجه می‌شویم و همین تجربیات، ما را به فهمی از اشتراکات و نیز تفاوت‌های تجربه زنان در کشورها و حتی در درون یک کشور در رشته‌های مختلف می‌رساند»

به نوشته مترجمان: «با خواندن تلاش‌های زنان برای بازکردن درهای دانشکده‌های شهرهای تولوز و پاریس در اواخر قرن نوزدهم،با مقاومت نهاد دانشگاه در برابر ورود زنان به دانشگاه به‌ویژه در برخی رشته‌های پرمنزلت که در دوره‌ای اساس ملت‌سازی و دولت‌سازی شمرده می‌شدند (مانند متخصصان قرون‌وسطا) مواجه می‌شویم. بامقایسه این شکل از مقاومت با مخالفت‌های دانشکده حقوق دانشگاه تهران در برابر پذیرش دانشجوی زن در نیمه اول قرن بیستم در ایران، بار دیگر به جهانی‌بودن آنچه بوردیو سلطه مذکرمی‌نامد، بیشتر پی‌ می‌بریم؛ سلطه‌ای که اگرچه جهانی است در هر جامعه و در هر شرایط تاریخی، شکل و شیوه‌ای دیگرگون می‌یابد. خواندن این کتاب به ما یادآوری می‌کند که دانشگاه همیشه نهادی شایسته‌سالار و عاری از سوی گیری‌های مردانه نیست. نهاد دانشگاه، خود، حاوی سازوکارهایی است که بازتولیدکننده سلطه مذکر است؛ سلطه‌ای که به اشکال آشکار و نهان عمل می‌کند و مانع رشد و ترقی زنان در دانشگاه‌ می‌شود. این کتاب درک ما را از دلایل فرودستی زنان در جهان دانشگاهی دقت و وسعت بخشید و امیدواریم بتواند برای دانشجویان و پژوهشگرانی که موضوع پژوهش‌هایشان جنسیت و آموزش عالی است نیز مفید باشد».

در پشت جلد  کتاب دغدغه اصلی کتاب جنسیت و آموزش عالی معرفی شده است. کتاب زنان در جهان دانشگاهی به همت پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ۳۷۸ صفحه با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و قیمت ۵۳ هزار تومان بهار امسال روانه بازار نشر شد.

علاقه‌مندان می‌توانند با مراجعه به این مراکز فروش این کتاب را تهیه کنند؛

دفتر فروش پژوهشکده: خیابان پاسداران، خیابان شهید مومن‌نژاد (گلستان اول)، شماره ۱۲۴، تلفن: ۲۲۵۷۰۷۷۷، ۲۲۵۷۰۶۶۶، داخلی ۲۰۹

انتشارات خوارزمی:  تهران خیابان انقلاب اسلامی بین ۱۲ فروردین و فخر رازی شماره ۱۲۶۸- شماره تلفن ۶۶۴۰۶۲۷۳-۶۶۴۰۰۷۰۶

کتاب مهربان: خیابان انقلاب اسلامی، بین ۱۲ فروردین و اردیبهشت کتابفروشی نشر بازرگانی تلفن: ۶۶۹۵۳۴۷۵