جست‌و‌جوی همه منابع

کتاب «دانشگاه ایرانی در سپهر بین‌المللی» منتشر شد

به گزارش پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، کتاب «دانشگاه ایرانی در سپهر بین‌المللی» درواقع بررسی بین‌المللی شدن آموزش عالی و آینده دانشگاه در ایران است. این کتاب را محمد حسینی مقدم عضو هیئت‌علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی تألیف و توسط انتشارات این پژوهشکده منتشرشده است. در این کتاب به پیامدها و دستاوردهای حاصل از تأسیس دانشگاه که در طول حدود یک قرن گذشته عرصه شکل‌گیری گفتمان‌ها و رویکردهای متفاوتی شده پرداخته است. درواقع به سیری تاریخی از شکل‌گیری دانشگاه در ایران پرداخته‌شده است. در این زمینه تقابل سنت و مدرنیته، اسلام و غرب، دین‌گرایی و عرفی شدن و درون‌مداری و برون‌مداری از مصداق‌های تحول یادشده است.

بنیان دانشگاه در ایران بر اساس گفتمان برون مداری و تعامل با کشورهای پیشتاز در حوزه علم و فناوری شکل گرفت. نیروهای آموزشی، محتوای درسی، شیوه اداره و پشتیبانی از نخستین نهادهای نوین آموزش عالی در ایران بر پایه گرته‌برداری و پیروی از روش و منش غربی‌ها شکل گرفت و با گذر زمان، گفتمان غرب‌مداری در آموزش عالی ایران به گفتمان مسلط موسسه‌های آموزش عالی کشور تبدیل شد.

پس از انقلاب اسلامی این گفتمان به‌تدریج جای خود را به گفتمان درون مدار داد. بر اساس این گفتمان نگاه به داخل و تلاش برای توسعه علم و فناوری بر پایه توانمندی‌های داخل کشور، به گفتمان مسلط اجتماعی تبدیل شد. وقوع جنگ تحمیلی، تحریم‌های بین‌المللی و تلاش نظام جهانی برای منزوی کردن جمهوری اسلامی ایران همگی ازجمله عوامل قوام‌بخش گفتمان درون مدار بود.

پس از جنگ موضوع برنامه‌ریزی برای دستیابی به اهداف توسعه علاوه بر رویکردهای درون‌گرا و قائل به منابع داخلی، رویکردهای برون‌گرا و قائل به بهره‌مندی از ظرفیت‌های خارجی نیز در نظر گرفته شد.

طی دو دهه گذشته تلاش‌های انجام‌شده در نظام برنامه‌ریزی و حکمرانی کشور بیانگر نقش و اهمیت هر دو گفتمان یادشده در اداره امور کشور است؛ ازاین‌رو هیچ‌گاه یکی از این دو گفتمان حذف و دیگری سیطره نیافته است، بلکه شاهد تسلط یکی و در حاشیه بودن دیگری و برعکس بوده‌ایم.

نویسنده کتاب «دانشگاه ایرانی در سپهر بین‌المللی» در این اثر به چگونگی فهم و تبیین درون‌مداری و برون‌مداری در سیاست‌گذاری و راهبری نظام آموزش عالی ایران و دستیابی به آینده مطلوب در این حوزه پرداخته، علاوه بر این تجربه زیسته در نظام علم و فناوری کشور هدایت‌گر نویسنده در این اثر بوده است.

این کتاب دارای پنج فصل است: فصل اول: بین‌المللی شدن آموزش عالی ازنظر تا عمل، فصل دوم: بین‌المللی شدن آموزش عالی در ایران در اسناد بالادستی، فصل سوم: چهارچوب مفهومی و الگوی تحلیلی، فصل چهارم: بررسی بین‌المللی شدن آموزش عالی در ایران مطابق روش cla و فصل پنجم: آینده‌های بدیل بین‌المللی شدن آموزش عالی در ایران.

مؤلف در مقدمه کتاب می‌نویسد: «با توجه به گسترش فرایند جهانی‌شدن و درهم تنیدگی موضوعی و مفهومی مناسبات جهانی، بین‌المللی شدن آموزش عالی در مدار و فضای بین‌المللی، یکی از مهم‌ترین پیشران‌های تأثیرگذار بر آینده دانشگاه در ایران است. این پیشران، ناظر بر تلاش دانشگاه‌ها و موسسه‌های آموزش عالی برای اتخاذ منطقی‌ترین سیاست‌ها و راهبردها در رویارویی با تحولات حاصل از جهانی‌شدن آموزش عالی است.»

کتاب «دانشگاه ایرانی در سپهر بین‌المللی: بین‌المللی شدن آموزش عالی و آینده دانشگاه در ایران» نوشته محمد حسینی مقدم در ۴۵۷ صفحه با تیراژ ۱۰۰۰ نسخه و بهای ۲۳۰۰۰ تومان توسط پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۱۳۹۶ منتشرشده است.

علاقه‌مندان می‌توانند با مراجعه به این مراکز فروش این کتاب را تهیه کنند؛
دفتر فروش پژوهشکده: خیابان پاسداران، خیابان شهید مومن‌نژاد (گلستان اول)، شماره ۱۲۴، تلفن: ۲۲۵۷۰۷۷۷، ۲۲۵۷۰۶۶۶، داخلی ۲۰۹

انتشارات خوارزمی: تهران خیابان انقلاب اسلامی بین ۱۲ فروردین و فخر رازی شماره ۱۲۶۸- شماره تلفن ۶۶۴۰۶۲۷۳-۶۶۴۰۰۷۰۶

کتاب مهربان: خیابان انقلاب اسلامی، بین ۱۲ فروردین و اردیبهشت کتابفروشی نشر بازرگانی تلفن: ۶۶۹۵۳۴۷۵