جست‌و‌جوی همه منابع

کتاب «آموزش عالی در جهان پیش رو» منتشر شد

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، کتاب «آموزش عالی در جهان پیش رو» نوشته مارتین ترو استاد دانشگاه کالیفرنیا، برکلی است که توسط آریا متین و ایمان بحیرایی به فارسی برگردانده شده و به همت انتشارات پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم منتشرشده است.

نویسنده در این کتاب تلاش دارد با مقایسه‌ای که بین دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی دارد به مسائل دانشگاه‌ها در جهان کنونی بپردازد و درواقع همان‌طور که در فصل اول کتاب یعنی «از آموزش عالی انبوه تا دسترسی همگانی»  به پدیده‌هایی مانند نقش اینترنت و فضای مجازی بر دانشگاه‌ها و همچنین نقش دولت‌ها در اقتصاد دانشگاه به‌عنوان مسائلی است که دانشگاه را از نقش پژوهشی خود دور می‌کند یاد کند و نمونه‌هایی از اظهارنظرهای  اساتید دانشگاه‌های امریکایی را بیان کند. در این فصل تلاش نویسنده بر بیان بحران‌های نوظهور آموزش عالی متمرکز است. وی در این زمینه در قسمتی از کتاب آورده است: این مشکلات باهم جمع شده و بحرانی را رقم می‌زنند؛ بحرانی که در اروپا به  دلیل تحول ناقص سیستم‌های دانشگاه نخبگانی به سیستم‌های آموزش عالی انبوه و در آمریکا به سبب فشارهای نوظهور بر آموزش عالی برای گسترش بیشتر و فراهم آوردن دسترسی همگانی به شکلی عالی برای گسترش بیشتر و فراهم آوردن دسترسی همگانی به شکلی از آموزش پسامتوسطه پدید آمده است.

در بخش دیگری از کتاب با عنوان «آموزش عالی، نگاهی به‌پیش: دستورالعملی برای پژوهش‌های آینده» نویسنده ابتدا با اشاره به نقش آموزش عالی بر جامعه  و اینکه امروزه همه افراد جامعه به‌گونه‌ای تحت تأثیر آموزش عالی هستند، به همین سبب نگاه‌ها به آموزش عالی معطوف  و در این زمینه مطالعات زیادی انجام‌شده است. نویسنده در این بخش سعی دارد با ارائه برخی از این مطالعات و نتایج آن ابتدا به اهمیت آموزش عالی بپردازد و دوم اینکه آموزش عالی را به‌عنوان دستورالعملی برای آینده بیان کند.

نویسنده در انتهای این بخش به‌صراحت می‌نویسد: هدف از پژوهش آموزش عالی، تنها بهتر کردن آموزش عالی نیست- اگرچه امیدواریم که بتواند این کار را نیز انجام دهد- بلکه بهبود درک ما از جوامع معاصر و آینده‌ای است که پیش روی این جوامع قرار دارد. یادگیری، دانش و علم در همه شکل‌هایش و در همه مجموعه‌های سازمانی باید در دستیابی به این درک و در شکل‌دهی به آینده‌ای که در لایقش هستیم، نقش‌هایی ایفا کنند؛ نقش‌هایی که به باور ما باید در همه پژوهش‌های علوم اجتماعی اهمیت حیاتی داشته باشند.

بخش دیگر کتاب به «رسالت‌ها و درون‌مایه‌های پروژه «آموزش عالی: نگاه به‌پیش»» به قلم جوسی والیما اختصاص‌یافته است. نویسنده در این زمینه می‌گوید: گرایش‌ها و پژوهش آموزش عالی را با کمک ادبیات پژوهشی تجربی و نظری به‌صورت هم‌زمان تحلیل کردیم تا چالش‌های آینده آموزش عالی را شناسایی کنیم. رویکرد سنتی در تحلیل بحث‌ها و درون‌مایه‌های پژوهشی در حوزه پژوهش آموزش عالی این است که تأملاتی درباره چگونگی ارتباط بحث‌ها و درون‌مایه‌های پژوهشی با رشته‌های دانشگاهی، یا روش‌های پژوهشی با کنشگران این عرصه داشته باشیم.

در بخش پایانی یعنی «بسط و تحول آموزش عالی» مارتین ترو استاد دانشگاه کالیفرنیا، برکلی به چرایی رشد بی‌رویه دانشگاه‌ها در قرون اخیر اشاره می‌کند و معتقد است که این رشد همراه با بحران است که این بحران هم در اروپا و هم در امریکا نشانه‌ای از گذر از یک مرحله تاریخی آموزش عالی به مرحله‌ای دیگر است: در اروپا از آموزش عالی نخبگان به آموزش عالی انبوه و در امریکا از آموزش عالی انبوه به دسترسی همگانی به آموزش پسا متوسطه، نام می‌برد.

کتاب حاضر می‌تواند راهنمای خوبی برای افرادی که در زمینه آموزش عالی و تاریخ علم و همچنین دانشجویان جامعه‌شناسی و علوم اجتماعی باشد. تا بتوانند راحت‌‌تر و بهتر برای مطالعه و برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری در این زمینه‌ها گام بردارند و عمل کنند.

کتاب آموزش عالی در جهان پیش رو تألیف مارتین ترو به همت آریا متین و ایمان بحیرایی و توسط انتشارات پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در بهار ۱۳۹۷ در ۲۳۸ صفحه و شمارگان۱۰۰۰ نسخه و با قیمت ۱۸۵۰۰ تومان منتشر و روانه بازار نشر شده است.

علاقه‌مندان می‌توانند با مراجعه به این مراکز فروش این کتاب را تهیه کنند؛
دفتر فروش پژوهشکده: خیابان پاسداران، خیابان شهید مومن‌نژاد (گلستان اول)، شماره ۱۲۴، تلفن: ۲۲۵۷۰۷۷۷، ۲۲۵۷۰۶۶۶، داخلی ۲۰۹

انتشارات خوارزمی: تهران خیابان انقلاب اسلامی بین ۱۲ فروردین و فخر رازی شماره ۱۲۶۸- شماره تلفن ۶۶۴۰۶۲۷۳-۶۶۴۰۰۷۰۶

کتاب مهربان: خیابان انقلاب اسلامی، بین ۱۲ فروردین و اردیبهشت کتابفروشی نشر بازرگانی تلفن: ۶۶۹۵۳۴۷۵