مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی، نقش آفرینی‌های موثر و ماندگاری در حوزه علوم انسانی و اجتماعی داشته است

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پیامی به مناسبت ارتقای پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی به مؤسسه با تقدیر از نقش آفرینی‌های موثر و ماندگار مؤسسه در حوزه علوم انسانی و اجتماعی تاکید کرد: «اطمینان دارم، مؤسسه پژوهشی مطالعات فرهنگی و اجتماعی در این فصل از فعالیت های خود، آغازهای جدیدی را رقم خواهد زد و شاهد موفقیت‌های بزرگ و اثرگذار برای حل مسائل اساسی جامعه خواهیم بود.»
به گزارش روابط عمومی مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی، دکتر سعیدرضا عاملی در این پیام با تبریک ارتقای پژوهشکده و آغاز سال تحصیلی جدید آورده است: «مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی، طی ۱۷ سال فعالیت پیوسته، نقش‌آفرینی‌های موثر و تاثیرگذار و ماندگار در حوزه علوم انسانی و علوم اجتماعی داشته است که می توان بر چهار محور اساسی تاکید کرد: محور اول پژوهشکده در فعالیت های ۱۷ ساله آن، ظرفیت‌گذاری‌هایی است که در حوزه پژوهش‌های راهبردی و کاربردی فراهم آورده و دامنه گسترده‌ای از نوآوری‌های علمی که منشاء تحولات مهمی در حوزه علوم اجتماعی و انسانی و مسیرهای جدید در روندهای مرتبط با علم و فناوری را فراهم آورده است.
این پژوهش‌های کاربردی و راهبردی در مسیر تقویت علوم اجتماعی و علوم انسانی و همچنین پیوندهای معطوف به حل مسئله علوم اجتماعی برای مسائل اساسی جامعه، نقش مهمی داشته است که در صدها پژوهش ثبت شده آن با استفاده و بهره گیری از ظرفیت محققان و برگزیدگان علمی این حوزه در سطح ملی بوده است؛ البته، این مطالعات در یک سطح و اثرگذاری قرار ندارند و مسیر رو به بلوغ را طی کرده اند و می توان گفت امروز با پژوهش های واقعی‌تر و متناسب‌تری روبرو هستیم که لازم است، مؤسسه نسبت به معرفت شناسی کارهای انجام شده اقدام کند و با یک نگاه متفاوت، گذشته پژوهشی را مورد مطالعه تیپ‌شناختی، روش‌شناسی، مفهوم شناسی، واقعی بودن، هدفمند بودن و توانائی پژوهش ها در حل معضلات نظری و عملی قرار دهد.
محور دوم، ایجاد ظرفیت یکپارچه در همه قلمروهای علوم اجتماعی و علوم انسانی از طریق خلاقیت در حوزه های بین رشته ای علوم انسانی است که با طراحی بیش از ۲۵۰ دوره کارشناسی ارشد محقق شده است. شکل گیری چند رشته‌ای ها، بین‌رشته ای ها و فرارشته‌ای های این حوزه ولو در قالب یک برنامه تصویب نشده، مسیر خلاقانه جدیدی را برای علوم انسانی باز کرده که خوشبختانه بعضی از ترکیب‌ها و فراترکیب‌های رشته‌ای به تصویب رسیده و وارد حوزه‌های علم و دانش جدید شده است.
محور سوم کار پژوهشکده دیروز و مؤسسه مستقل امروز، ایجاد فضای رقابتی در عرصه علوم اجتماعی و علوم انسانی با تاسیس جایزه فارابی در سال ۱۳۸۶ بود که زمینه معرفی رتبه‌های برتر این حوزه در سطح ملی و تا حدودی در سطح بین‌المللی شد که البته جای کار و فعالیت بیشتری دارد تا بتواند در درجه اول یک جایزه بین‌المللی در سطح جهان اسلام و سپس یک جایزه جهانی در سطح همه کشورهای جهان شود. برگزاری یازدهمین جشنواره در سال۱۳۹۹ حکایت از استمرار و نهادینه شدن این جایزه مهم دارد.
محور چهارم فعالیت‌ها، برگزاری نشست‌های علمی، فعالیت های آموزشی متناسب با مسائل روز بوده که اقدام صورت گرفته در شرایط کرونا نمونه‌ای از کارهای آموزش و تحقیق مسئله محور بوده است.
اطمینان دارم مؤسسه پژوهشی مطالعات فرهنگی و اجتماعی در این فصل از فعالیت های خود، آغاز های جدیدی را رقم خواهد زد و شاهد موفقیت های بزرگ و اثرگذار برای حل مسائل اساسی جامعه خواهیم بود. بدیهی است کنش گری خلاقانه و نوآورانه علمی اندیشمندان علوم انسانی و علوم اجتماعی در تعامل با دانشمندان سایر رشته ها و شکل گیری دانش های ترکیبی با هدف حل مسائل جامعه، نقش آفرینی های بزرگی را رقم خواهد زد.
مناسب است هدف‌گذاری کلانی را مورد توجه قرار داد و همه تلاش ها را در آن جهت ظرفیت‌گذاری کرد. اهداف راهبردی گام دوم انقلاب اسلامی، استقرار جامعه اسلامی و حرکت کردن به سمت استقرار تمدن نوین اسلامی، اهداف راهبردی است که می تواند مراتب عملکردی موسسه را کیفیت و اثر گذاری کارآمد بخشد.
در آغاز سال تحصیلی جدید یعنی سال ۱۳۹۹-۱۴۰۰ که در شرایط کرونا شروع می شود، شاهد آغازهای موثر و جدید و کارآمد باشیم.
امیدوارم گام های بلندی در راستای تیپ‌شناسی شرایط جدید و اولویت‌های پژوهشی و روش‌های موثر آموزشی بردارید و در این شرایط رویکردهای جدید آموزشی، پژوهشی و تربیتی با استفاده از ظرفیت‌های جهانی فیزیکی و جهان مجازی محقق شود. »
گفتنی است، شورای گسترش و برنامه‌ریزی آموزش عالی در جلسه ۹۲۸ مورخ ۰۱/‏۰۴/‏۹۹‬ خود با تبدیل ساختار و ارتقای پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی به مؤسسه موافقت قطعی کرده است. براساس این مصوبه که اخیرا ابلاغ شده، شورا علاوه بر چهار گروه پژوهشی پیشین که داری موافقت قطعی هستند با راه اندازی گروه‌های جدید مطالعات علم و فناوری و مطالعات ارتباطات و فضای مجازی هم برای مدت دو سال موافقت اصولی کرده است.
مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی در سال ۱۳۸۲ در قالب پژوهشکده‌ای با چهار گروه پژوهشی مطالعات اجتماعی، مطالعات فرهنگی، مطالعات آینده‌نگر و مطالعات زنان، فعالیت خود را آغاز کرد و در سایه تلاش‌های جمعی و عملکرد اثربخش و موفق پژوهشکده به مؤسسه ارتقا یافت.

دسته بندی: اخبارتازه‌ها