حضور قانعی‌راد در حوزه عمومی و اثرگذاریش در جامعه‌شناسی کشور مثال‌زدنی بود

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر حسین میرزایی رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی در  نشست کارنامه علمی دکتر محمد امین قانعی راد که در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد گفت: به قول نیما یاد بعضی نفرات روشنم می‌دارد، قوتم می بخشد. قطعاً یاد دکتر قانعی راد اینگونه است. سخن از دکتر قانعی راد رزق روح ماست. یکی از ویژگی‌های علم استمرار آن است و این ویژگی عالم هم هست. هر چند قانعی راد در بین ما نیست، اما در بین ماست به دلیل اینکه آثارش وجود و استمرار دارد و خوشحالیم از اینکه اندیشمندی مانند قانعی راد در جامعه ما در زمان حیات ما بود و با او هم‌نفس بودیم و از او یاد می‌گرفتیم.

وی در ادامه با اشاره به آثار دکتر قانعی راد افزود: قانعی راد شخصیتی چند ساحتی بوده و هست. ساحت جامعه‎شناس آموزش عالی، علم و فناوری و همزمان جامعه‌شناس حوزه عمومی، او علم را برای جامعه می‌خواست. این دو ساحت دو ساحتی است که باید همزمان با هم طرح شود و نباید غفلت از یکی صورت گیرد.

میرزایی یادآور شد: حضور دکتر قانعی راد در حوزه عمومی و اثرگذاری او در جامعه‌شناسی کشور و انجمن جامعه‌شناسی مثال زدنی بود. وظیفه جامعه‌شناس هم این است که هم در خدمت جامعه و حوزه عمومی باشد و هم در خدمت حوزه علمی که به آن تعلق دارد.

به گفته رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم: کتاب پیمایش علم و جامعه جزء نمونه‌های بسیار خوب برای کارهای پیمایشی است. این کتاب اثری بسیار خوب در بررسی تجربه جهانی و اجرای نسخه ایرانی در بحث علم و جامعه و به تعبیر دقیق‌تر جامعه و علم است. دغدغه این اثر بحث گرایش به علم و درکی است که از علم در جامعه وجود دارد. جامعه‌شناسی علم بیش از اینکه رابطه علم و جامعه را در نظر داشته باشد، رابطه جامعه و علم و تاثیری که جامعه بر علم می‌گذارد، را در نظر دارد.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: بنابراین آنچه در این اثر مورد بررسی قرار گرفته به این برمی‌گردد که جامعه چه تصوری از علم دارد؟ چگونه با علم مواجه است و اساساً چه درکی از علم دارد؟ همچنین چه علمی را فایده‌مند می‌داند و مسائل را چگونه می‌بیند؟ چه پیشنهاداتی درباره سیاستگذاری و سیاست علم و فناوری دارد؟

وی در ادامه افزود: تجربه جهانی در این حوزه بر سر این است که جامعه در باب اینکه مثلاً حتی لازم است که ما در علوم پایه سرمایه‌گذاری بیشتری کنیم یا نه؟ نگاه خودش را دارد. یکی از اصلی‌ترین منابعی که سیاستگذاران علم و فناوری باید به آن توجه کنند قطعاً جامعه است و آنچه که در کتاب علم و جامعه مورد بررسی قرار گرفته، بررسی این تجربه جهانی است و یک نسخه ایرانی یا یک پیمایش ایرانی را که پس از تدوین پرسشنامه بومی پس از مصاحبه اکتشافی با ۲۳ صاحب‌نظر در این زمینه انجام داده، صورت داده است.

رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی با اشاره به اینکه کار دکتر قانعی راد از این نظر یک پیمایش است که باید مورد توجه و الگوگیری قرار بگیرد افزود: این کتاب را می‌توان به عنوان یک کتاب آموزشی در حوزه مربوطه ذکر کرد. در این کتاب تلاش شده است که نسبتی میان جامعه و علم برقرار کند و سیاستگذاران را به این مسئله متوجه کند و آن را به عنوان یک سنت علمی پایه‌گذاری کند که از این حیث کار دکتر قانعی راد از کارهای کم نظیر است.

میرزایی یادآور شد: یکی از ویژگی‌های دکتر قانعی راد سخت‌گیری او بود. درواقع آن سخت‌گیری که در اظهارنظر ایشان شروع می‌شد در کارهای ایشان هم وجود دارد و ایشان به خودش هم سخت می‌گرفت. دکتر قانعی راد کارهای پر و پیمانی دارد که این کتاب یکی از این آثار است. درواقع این کار، کاری است که جامعیت دارد و همچنین شاخص‌سازی‌های دقیقی دارد.

وی در ادامه گفت: آنچه که در ماحصل این اثر می‌توان اشاره کرد، این است که براساس یافته‌های این پیمایش درک عمومی از علم و فناوری و ارتباطات اجتماعی علم و ارزیابی در حوزه سیاست علم و فناوری در کشور، وضع متوسط و متوسط رو به پائین داریم و این یکی از مسائلی است که در باب درگیر کردن بیشتر جامعه با علم یا به تعبیری در باب ترویج علم باید بیش از پیش روی آن کار کنیم.

وی افزود: در کار قانعی راد خیلی داده‌ها را می‌توان دید که براساس آن می‌توان سیاستگذاری‌هایی را انجام داد و درواقع این کار پیش‌نیاز در باب سیاستگذاری است که در این قسمت جای خالی استفاده از این یافته‌ها درسیاستگذاری‌ها دیده می‌شود.

میرزایی در پایان از برگزاری همایش یادمان دکتر قانعی راد خبر داد و گفت: پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در نظر دارد با همکاری موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی و مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور همایشی را در حوزه مطالعات آموزش عالی و علم و فناوری یادمان آقای دکتر قانعی راد در آینده نه چندان دور برگزار کند.

دسته بندی: اخبارنشست