گزارش وضعیت اجتماعی زنان و دختران در سخنرانی عضو هیات علمی پژوهشکده در سومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی ایران

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، لیلا فلاحتی عضو هیات علمی این پژوهشکده در سومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی ایران که چهارشنبه ۳۰ خرداد در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد، سخنرانی خود را با عنوان «بررسی وضعیت آسیب های اجتماعی زنان و دختران در عرصه جهانی» ارائه کرد و گفت: هدف این مطالعه بررسی تفاوت‌های جنسیتی در نگرش‌ها و رفتار دانشجویان در ابعاد مختلف آموزشی و تحصیلی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی بود و نتایج حاصل از بررسی مورد مقایسه جنسیتی قرار گرفت. نتایج مقایسه جنسیتی در ابعاد آموزشی و تحصیلی نشان می¬دهد تمایل به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر بین دختران و پسران کاهش یافته و شدت آن در بین دختران بیشتر از پسران بوده است.
وی افزود: علاوه‌براین نسبت به دهه قبل دختران نیز تمایل بیشتری برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا پیدا کرده‌اند که می‌تواند ناشی از افزایش علاقه دختران به‌سمت آموزش عالی به‌عنوان انگیزه کسب موقعیت‌های شغلی برتر و حضور در مناصب تخصصی‌تر باشد. مقایسه تمایل به ادامه تحصیل در خارج از کشور در بین دختران و پسران نشان می‌دهد در هر دو مقطع پسران تمایل بیشتری به ادامه تحصیل در خارج از کشور دارند.
فلاحتی در ادامه گفت: بررسی رفتارهای نابهنجار و پرخطر در بین دانشجویان نشان می‌دهد مصرف سیگار در بین دو جنس افزایش داشته و دختران شدت بیشتری از تغییر رفتار را داشته‌اند به‌طوری‌که مصرف تفننی و تفریحی سیگار در بین دختران با رشد سریع و دوبرابری روبرو بوده و به‌نظر می‌رسد به سبکی از رفتار تبدیل شده است.
به گفته عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی: تغییر سبک زندگی و فراغتی در فاصله یک دهه از مطالعه بیانگر این است که رفتارهای پرخطر به‌عنوان بخشی از رفتارهای فراغتی دو جنس تبدیل شده و شدت استقبال از آن‌ها در بین دختران بیشتر از پسران است.
وی بررسی تفاوت‌های جنسیتی در نگرش‌ها و رفتارهای فرهنگی و اجتماعی دانشجویان را یکی دیگر از ابعاد این مطالعه عنوان کرد و گفت: مقایسه نگرش‌های جنسیتی در این مطالعه نشان داد در فاصله یک دهه از بین معیارهای همسرگزینی اهمیت ثروت و عشق، تحصیلات و زیبایی و تفاهم اخلاقی و فکری در انتخاب همسر افزایش یافته و شدت آن در بین دختران بالاتر از پسران است. دین‌داری و اشتهار خانوادگی ازجمله ویژگی‌هایی است که در فاصله دو مطالعه با کاهش روبرو بوده ولی درعین‌حال زنان تاکید بیشتری بر آن دارند.
فلاحتی افزود: در فاصله دو مطالعه بر تعداد مردان مخالف کسب حق طلاق توسط زنان افزوده شده و درعین¬حال پذیرش طلاق در بین پاسخ‌گویان افزایش یافته ‌است. مقایسه نگرش دو جنس نسبت به نقش‌های جنسیتی در فاصله دو مطالعه نشان می‌دهد نگاه زنان در تقسیم برخی نقش‌ها بدون تغییر و در برخی موارد سنتی‌تر شده است.
این پژوهشگر اجتماعی تاکید کرد: نگرش به ابعاد مختلف مشارکت زنان در جامعه نشان می‌دهد بیشترین درصد فراوانی پاسخ‌گویان معتقدند زنان بايد مثل مردان در كليه رشته‌هاي ورزشي مورد علاقه خود شركت كنند و حتی در فاصله دو مطالعه نگرش به حضور زنان در ورزش‌هاي خشن مثل (فوتبال و بوكس، جودو و کاراته) تغییر کرده درحالی‌که در دهه قبل زنان بیشتر موافق ممنوعیت ورزش‌ها بودند.
وی با بیان معناداری نگرش حضور زنان در عرصه اقتصادی در این پژوهش گفت: پاسخ‌گویان با کلیشه‌هایی مثل درآمد زن نبايد از شوهرش بيشتر باشد مخالف هستند و نسبت مخالفت زنان بیشتر از مردان است.
فلاحتی به بررسی نگرش پاسخ‌گویان نسبت به فعالیت سیاسی زنان اشاره کرد و گفت: این بررسی نشان می‌دهد علی‌رغم اینکه هر دو جنس بر ضرورت مشارکت زنان تاکید دارند، در موج دوم این ضرورت در نگاه آنان با کاهش روبرو بوده است.
وی افزود: بررسی نگرش پاسخ‌گویان نسبت به منابع خبری و رسانه‌ای و اعتماد به رسانه‌ها، نشان می¬دهد نسبت افرادی که روزنامه نمی‌خوانند در مقطع دوم مطالعه تقریباً دو و نیم برابر شده که دلیل عمده آن می‌تواند گسترش فضای مجازی و دسترسی سریع به اخبار از طریق فضای مجازی باشد. تحول در منابع خبری نیز کاملاً قابل ملاحظه است به‌طوری‌که رسانه‌های مجازی جایگزین اصلی منابع خبری پاسخ‌گویان شده‌اند و مقایسه منابع خبری بین دو جنس نشان می‌دهد مردان استفاده بیشتری از فضای مجازی به‌عنوان منبع خبری دارند.
به گفته وی: مقایسه میزان امیدواری سیاسی دو جنس نسبت به‌ آینده نشان می‌دهد که در مطالعه قبلی هر دو جنس نگران شکل گرفتن نزاع‌های قومی و دگرگونی نظام سیاسی هستند ولی با گذشت یک دهه هر دو به ‌آینده امیدوارتر شده و حاکمیت نظم و قانون و آرام و بدون تنش بودن را محتمل‌ترین گزینه می‌دانند.
فلاحتی افزود: مقایسه میزان رضایت از عملکرد نهادهای سیاسی و حکومتی نشان می‌دهد بیشترین نارضایتی مردان و زنان از قوه قضائیه است و در مقطع دوم مطالعه بیشترین نارضایتی از مجلس و آموزش و پرورش در صدر اولویت‌ها است.
عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی در پایان یادآور شد: در نگاه مردان بیکاری ودر نگاه زنان تورم افزایش یافته و درعین‌حال پیش‌بینی وضعیت رشد صنعتی چندان روشن نیست. همچنین زنان خود را نسبت به طبقه اجتماعی خود آگاه‌تر تلقی می‌کنند و درعین‌حال معتقدند در ده سال اخیر نقش طبقه اجتماعی در دسترسی به منابع افزایش بیشتری یافته ‌است.
در حاشیه این نشست نخستين يادنامه استاد دكتر سيد محمدامين قانعی راد که توسط انجمن جامعه‌شناسی ايران و پژوهشكده مطالعات فرهنگی و اجتماعی منتشر شده است توزیع شد.
این یادنامه شامل گزيده پيام‌ها و يادداشت‌های مقامات، استادان و همكاران، دانشجويان و دوستداران، نهادها و مؤسسات است. علاقه‌مندان می‌توانند این یادنامه را اینجا دریافت کنند.

دسته بندی: اخبار